Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
Devino membru
Logo Aries

Cei mai buni oameni de știință din România în electronică și inginerie electrică sunt la UPT

08
Mar
2023
Știri Membri
mariana

Cea de-a 9-a ediție a clasamentului Research.com a celor mai buni oameni de știință din domeniul Electronică și Inginerie Electrică plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe primul loc în țară și pe locul 291 în lume. Instituția timișoreană de învățământ superior, cu o tradiție de peste 100 de ani, este prezentă în top cu 3 profesori: Radu-Emil Precup, Ion Boldea și Ștefan Preitl, care ocupă și primele trei poziții în clasamentul național.

Deoarece scopul principal al clasamentului Research.com este de a se asigura că doar cercetătorii autentici sunt incluși, fiecare profil este verificat manual și corelat încrucișat cu publicațiile dintr-o gamă largă de surse credibile. Ideea realizării acestui top este de a inspira savanți, antreprenori și factori de decizie din întreaga lume să exploreze spre ce se îndreaptă experții de top și să ofere o oportunitate întregii comunități științifice de a descoperi care sunt experții de top în domenii specifice de cercetare, în diferite țări.

Profesorul Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române, în prezent directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este unul dintre specialiștii recunoscuți la nivel mondial. În 2015, prof.dr.ing. Radu-Emil Precup a fost desemnat cel mai bun din lume în domeniul automaticii. Mai mult, rezultatele obținute de el și de echipa sa au dus și Universitatea Politehnica Timișoara pe locul I în clasamentul Scopus. În 2018 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, academicianul Ion Boldea, a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială. Este laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.

Prof.dr.ing. Ștefan Preitl, directorul Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011, este unul dintre profesorii de la UPT care au contribuit la recunoașterea, în 2020, a Politehnicii timișorene ca cea mai bună universitate din România în domeniul informaticii, automaticii și calculatoarelor.

Te-ar mai putea interesa și...