Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
Devino membru
Logo Aries

Prima mașină de calcul electronic a fost creația Politehnicii Timișoara

25
Mar
2021
Știri Membri
mariana

În urmă cu 60 de ani, la 25 martie 1961, se punea în funcțiune la Timișoara MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), primul calculator alfa numeric din mediul universitar din România. Datorită lui a existat prima generație de programatori. A funcționat 10 ani, iar în prezent este piesă de muzeu.

Calculatorul ocupa o întreagă încăpere și era format din patru panouri înalte de doi metri. El a primit aprobarea de funcționare a Ministerului Învățământului de la acea vreme. Creatorii MECIPT-1, matematicianul Wilhelm Lowenfeld și inginerul Iosif Kaufmann, au fost decorați de președintele țării în 2003 cu cel mai înalt grad – Steaua României în grad de Cavaler -, pentru contribuția lor la dezvoltarea tehnicii de calcul în România.

Construcția MECIPT-1 s-a făcut la Liceul Piarist, sediul Facultății de Electrotehnică. După realizarea MECIPT-ului s-a înființat Centrul de Calcul. Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi și chiar zile. Lucra cu 50 de operații pe secundă, iar instrucțiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu bandă perforată. Pe post de imprimantă funcționa o mașină de scris obișnuită.

Citiți mai multe aici.

Te-ar mai putea interesa și...