Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
Devino membru
Logo Aries

Rectorul UPT, despre impozitarea IT-iștilor

30
Oct
2021
Știri Membri
mariana

Rectorul Universității Politehnica Timișoara (UPT), Florin Drăgan, susține că eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor ar putea determina o parte dintre actualii angajați din acest domeniu să lucreze din România pentru companii din străinătate.

Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă. În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul țării, cât și cu instituțiile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru piața muncii. Numeroase companii prezente în vestul țării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiștii UPT în vederea unor noi investiții.

În momentul în care specialiștii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mișcare ar produce un adevărat șoc pentru că în România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic față de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investițiile anunțate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puși în situația ca proaspeții absolvenți ai universităților din România să fie direct angajați de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forței de muncă de la noi să se acutizeze”, susține Florin Drăgan, rector la Universitatea Politehnica Timișoara.

Aflați mai multe aici.

Te-ar mai putea interesa și...