Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
feature background

CODUL DE CONDUITĂ ETICĂ AL ARIES

Noi, Consiliul Director al Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software, Consiliile

Directoare ale Filialelor sale, Comitetele Directoare si toti Angajatii asociatiei noastre, fundamentand actiunile noastre si atitudinea noastra pe misiunea asociatiei,

  • sa promoveze si sa protejeze interesele profesionale si comerciale ale comunitatii de afaceri a industriei electronice si software din Romania;
  • sa dezvolte servicii competitive in beneficiul membrilor sai in conformitate cu nevoile lor;
  • sa sprijine si sa dezvolte comunitatea tarii noastre ca suport al competitivitatii comunitatii industriei pe care o reprezentam.

si pe valorile sale centrale,

  • cresterea coeziunii si sinergiei comunitatii industriei electronice si software din Romania;
  • cresterea lantului valoric al industriei electronice si software din Romania, competittiv in toata lumea;
  • profit pentru membrii nostri, dar profit din munca de care sa beneficieze natiunea noastra si umanitatea;
  • onestitate, integritate si conduita etica;

Recunoscand si asumandu-si responsabilitatea fata de codul etic al comunitatii membrilor asociatiei noastre,

CODUL ETIC AL ARIES

Noi, membrii ARIES, in semn de recunoastere a importantei tehnologiilor noastre si activitatilor noastre comerciale in influentarea calitatea vietii in lume si a competitivitatii natiunii noastre, si acceptand obligatia personala fata de activitatile noastre profesionale si comerciale, membrii sai, ne angajam cu cea mai inalta conduita etica si profesionala si suntem de acord:

  • sa acceptam responsabilitatea imaginii si competitivitatii industriei electronice si software din Romania in lume;
  • sa acceptam responsabilitatea luarii deciziilor de inginerie si comert compatibile cu siguranta, sanatatea si bunastarea publicului si mediului nostru de afaceri, si sa dezvaluim imediat factorii care ar pune publicul, mediul sau reputatia noastra in pericol;
  • sa evitam conflictele de interes reale sau posibile si sa le tratam in conformitate cu acest cod etic si cu regulile organizatiei noastre, si sa le dezvaluim atunci cand ele exista;
  • sa respingem orice forma de mita si coruptie;
  • sa imbunatatim intelegerea tehnologiilor noastre, aplicarea lor corespunzatoare si consecintele posibile;
  • sa mentinem si sa imbunatatim competenta noastra tehnica si comerciala si sa ne asumam sarcini tehnologice pentru altii numai daca suntem calificati prin training sau experienta, sau dupa dezvaluirea limitarilor lor pertinente;
  • sa tratam corect toate persoanele si organizatiile indiferent de factori precum rasa, religie, sex, handicap, varsta, originea nationala sau marime;
  • sa evitam pagubirea celorlalti, a proprietatii lor, reputatiei sau a locului de munca prin actiuni rau intentionate sau false;
  • sa ne asistam membrii si comunitatea de afaceri in dezvoltarea lor comercial-profesionala si sa-i sustinem in concordanta cu acest cod etic;
  • sa asistam si sa influentam sectorul public in dezvoltarea guvernarii si sa-i sustinem in concordanta cu acest cod etic.”

recunoscand importanta partilor noastre interesate,

  • membri nostri din tara si din fiecare filiala;
  • piata membrilor nostri;
  • autoritati locale, regionale si centrale, la nivel national, european si international;
  • organizatii de sprijin si multiplicatori;
  • publicul larg;
  • angajatii asociatiei noastre.

Ne angajam in fata tuturor cu cea mai inalta conduita etica si profesionala in concordanta cu urmatorul cod de conduita etica:

General:

Art. 1:

ARIES este forta si imaginea industriei electronice si software din Romania. Calitatea si competitivitatea industriei electronice si software din Romania este cea mai mare responsabilitate a noastra. Imaginea organizatiei noastre este asigurata de competitivitatea serviciilor ARIES si conduita etica. Imaginea organizatiei noastre este puterea noastra de negociere.

Art. 2:

Comunitatea noastra nu este izolata, competitivitatea si reputatia sa sunt rodul recunoasterii lor de catre ceilalti care ne observa si ne caracterizeaza individual sau facand parte din alte comunitati la nivel local, regional, national, european sau mondial. Recunoasterea lor este oglinda actiunilor noastre.

Art. 3:

Tehnologiile, produsele, serviciile si procesele dezvoltate de industria pe care o reprezentam nu stau doar la baza competitivitatii fiecarui membru al nostru in parte ci asigura prin

implicatiile sale, competitivitatea oricarei activitati umane, a comunitatilor si a confortului fiecarui locuitor al planetei.

Art. 4:

In cadrul comunitatii tarii noastre, industria pe care o reprezentam, membri nostri, prin activitatea pe care o desfasoara, au capacitatea de a asigura competitivitatea tarii noastre printre cele mai dezvoltate natiuni ale lumii si pot asigura o buna parte din aspiratiile natiunii noastre si a cetatenilor sai.

Art. 5:

Profesionalismul nostru este garantul efectivitatii noastre atat in sprijinirea prin servicii a nevoilor profesionale si comerciale ale membrilor nostri, cat si a vocii competente si clare in fata autoritatilor pentru sustinerea unui mediu de afaceri capabile sa sustina competitivitatea industriei nationale fara sa prejudicieze interesele celorlalte comunitati si a cetatenilor.

Membri nostri din tara si din fiecare filiala (firme, universitati si institute de cercetare):

Art. 6:

Membri nostri constituie cel mai important activ al asociatiei noastre. Increderea lor in asociatia noastra si in conducatorii sai alesi sunt cheia competitivitatii si reputatiei sale in comunitatea industriei, fata de alte comunitati si fata de cetateni.

Art. 7:

Coeziunea, sinergia si efectivitatea asociatiei noastre este determinata de increderea membrilor nostri in asociatia noastra si de increderea lor in propriile lor forte. De aceea suntem datori nu numai cu servicii de cea mai inalta calitate care sa satisfaca nevoile lor, dar si cu insuflarea increderii in ei insisi acolo unde le va fi greu sa razbeasca singuri.

Art. 8:

Serviciile asociatiei noastre trebuiesc aliniate permanent nevoilor exprimate ale membrilor nostri. Adecvarea subiectelor, anvergurii si corespondentei serviciilor si proiectelor asociatiei noastre se face prin sondarea nevoilor concrete exprimate ale membrilor nostri.

Art. 9:

Toti membri nostri sunt egali intre ei avand dreptul sa primeasca informatii, sa acceada la serviciile si functiile de conducere ARIES fara discriminare de oricare gen. Regulile de conduita se stabilesc in cadrul adunarii generale a asociatiei la care toti membri au acces neingradit. Vocea lor este neingradita si nediscriminata.

Art. 10:

Toti membri ARIES au datoria de baza de a-si plati cotizatia conform grilelor stabilite in adunarile generale si conform angajamentului cererii de inscriere in randul membrilor ARIES.

Piata si partenerii sociali ai membrilor nostri:

Art. 11:

Piata membrilor nostri sunt cel mai important activ al lor, iar ARIES are responsabilitatea promovarii si sustinerii sale prin mijloacele care-i stau la dispozitie si respectand legea.

Art. 12:

Piata membrilor nostri este formata din clientii directi, partenerii de afaceri, organizatii suport si multiplicatori, mediul de reglementari si mediul de advocacy.

Art. 13:

Responsabilitatea ARIES consta in promovarea si sustinerea parteneriatelor de afaceri, promovarea unui mediu sinergetic cu organizatiile suport si multiplicatori si constituirea vocii competente si clare in fata mediului de reglementari si de advocacy (autoritati, organisme de reglementare si parteneri sociali de advocacy), in conformitate cu Codul Etic al membrilor nostri.

Art. 14:

Accesul tuturor membrilor asociatiei noastre catre piata lor definita mai sus este egala si nediscriminatorie pentru toti, restrictiile fiind impuse doar de partenerii nostri si nu de organizatia noastra. Responsabilitatea noastra este sa eliminam oricare bariera care ar putea constitui o restrictionare de participare sau acces a oricarui membru al nostru.

Art. 15:

Pentru asigurarea efectivitatii colaborarii ARIES cu piata membrilor nostri, asociatia noastra semneaza acorduri de parteneriat in tara si strainatate pentru sprijinirea reciproca in apropierea membrilor si partilor interesate in vederea incurajarii parteneriatelor de afaceri, in constituirea consortilor pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare si in vederea organizarii in comun a unor evenimente de punere in contact si brokerage.

Art. 16:

Evenimentele organizate si informarile cu partenerii ARIES se vor bucura de transparenta maxima catre membri nostri in concordanta cu etica asociatiei noastre.

Publicul larg:

Art. 17:

Publicul larg, opinia lor asupra activitatilor si actiunilor noastre, sunt vectorul nostru principal de incredere si reputatie a intregii comunitati a industriei pe care o reprezentam. Fara sprijinul lor va fi greu sa convingem asupra importantei industriei pe care o reprezentam ca factor de bunastare si competitivitate pentru toti.

Art. 18:

Cultivarea unei relatii de incredere bazata pe transparenta si competenta este responsabilitatea noastra majora fata de ei. Informarea lor asupra succeselor industriei pe care o reprezentam si asupra impactului social si de dezvoltare durabila pentru ei si pentru generatiilor care vor veni va sta in centrul atentiei noastre.

Serviciile ARIES:

Art. 19:

In conformitate cu statutul asociatiei noastre si a hotararilor adunarilor generale, toate activitatile si serviciile ARIES trebuie sa fie in concordanta cu nevoile identificate ale membrilor sai pentru ai sprijini sa faca fata provocarilor generate de globalizarea accelerata a economiei mondiale, avansul rapid al economiei conduse de inovare si de dezvoltarile fara precedent ale societatii informationale si a cunoasterii.

Art. 20:

Toate serviciile dezvoltate si oferite de ARIES membrilor sai sunt sustinute si subsumate eticii membrilor nostri, definita mai sus, atitudinilor definite in prezentul cod de procedura etica, asigurarii calitatii si competitivitatii si dezvoltarii durabile.

Art. 21:

Conform hotararii adunarii generale a asociatiei noastre din 2004, intreaga activitate a ARIES se focalizeaza pe sprijinul capacitatilor, competentelor si gradului de pregatire a firmelor pentru sustinerea membrilor nostri in economia condusa de inovare pe intregul sau lant valoric, pornind de la formarea resurselor umane si pana la valorificarea rapid pe piata a noilor dezvoltari, a rezultatelor cercetarilor proprii, a transferului tehnologic si a inventiilor lor.

Art. 22:

Pentru sustinerea proactiva a competitivitatii mediului de afaceri al membrilor nostri, serviciile ARIES cuprind activitati de sustinere a cluster-elor si a clustering-ului, infrastructura inovarii, educatie si formare si networking.

Art. 23:

Pentru sustinerea unui mediu sustenabil si de incredere fata de noi si fata de membri nostri, serviciile ARIES cuprind activitati de advocacy bazate pe strategiile si politicile nationale, europene si internationale legate de economia condusa de inovare si societatea informationala si a cunoasterii.

Art. 24:

Fata de membri nostri ne asumam responsabilitatea de a fi parte in definirea strategiilor si politicilor locale, regionale, nationale, europene si internationale pentru sustinerea si promovarea economiei conduse de inovare si societatii informationale si a cunoasterii, in conformitate cu codurile noastre etice si de procedura etica, cu maxima transparenta, implicand toate resursele disponibile, competente de cel mai inalt nivel si o atitudine tenace proactiva.

Activitatea de advocacy:

Art. 25:

Constituie activitate de advocacy, activitatile legate de culegerea si sistematizarea datelor, inclusiv sondaje, asupra subiectelor de interes definite de membri nostri, elaborarea unor analize, studii, strategii si caiete de advocacy si sustinerea lor in fata autoritatilor locale, regionale, nationale, europene si internationale, precum si in fata altor parti interesate precum parteneri de advocacy, coalitii, consortii si alte forme de grupari, pentru includerea lor in politicile si strategiile care pot influenta mediul si activitatea membrilor nostri.

Art. 26:

Pentru sustinerea activitatii de advocacy, ARIES se va implica si va promova crearea de coalitii si partenriate permanente sau pe durata determinata de anvergura si scopul actiunii atat pentru a consolida vocea asociatiei cat si pentru balansarea cererilor noastre cu nevoile altor comunitati si a cetatenilor.

Art. 27:

Atat activitatile directe de advocacy ale ARIES, cat si cadrul coalitiilor si parteneriatelor constituite se subscriu in mod obligatoriu codurilor noastre etice si de conduita etica si vor fi sustinute printro atitudine proactiva, angajanta, competenta si responsabila atat fata de nevoile si aspiratiile membrilor nostri, cat si fata de partenrii nostri de advocacy.

Art. 28:

In cadrul activitatilor noastre de advocacy vom implica atat la noi cat si la partnerii nostri o maxima transparenta si echidistanta pentru a asigura increderea mai larga a opiniei publice asupra intentiilor noastre si pentru a crea o imagine puternica si o reputatie care sa sustina demersul nostru.

Art. 29:

Niciuna din activitatile noastre de advocacy nu vor fi in dezacord cu aspiratiile mai largi ale cetatenilor, promovand cu putere dezvoltarea durabila si responsabilitatea noastra sociala la cele mai inalte standarde.

Angajatii asociatiei noastre:

  • Responsabilitatea sociala si profesionala a angajatilor asociatiei noastre.

Art. 30:

Angajatii asociatiei noastre sunt baza calitatii si competitivitatii responsabilitatilor asumate de conducerea aleasa a asociatiei, indiferent daca ei sunt angajati la nivel national sau in cadrul filialelor asoiciatiei.

Art. 31:

Toti angajatii asociatiei noastre, indiferent ca sunt angajati la nivel national sau la nivel de filiale sunt persoane care raspund in fata membrilor si a conducerii asociatiei noastre prin angajamentul fata de calitatea si competitivitatea sarcinilor asumate in livrarea la cele mai inalte standarde atitudinale si de calitate a serviciilor si altor activitati corelate destinate membrilor si partilor noastre interesate.

Art. 32:

Toti angajatii asociatiei noastre, la nivel national si la nivel de filiale, se angajeaza sa actioneze intotdeauna cu maxima transparenta si echidistanta fata de toti membri nostri si fata de partile interesate ale asociatiei, implicand o atitudine deschisa si proactiva in conformitate cu codurile noastre etice si de procedura etica.

Art. 33:

Toti angajatii noastri se angajeaza cu toate competentele lor si cu toate resursele de care dispun sa sustina imaginea si reputatia asociatiei noastre fata de toti cei interesati. Oricare abatere de la aceasta atitudine asumata descalifica angajatul si declanseaza masuri corective care sa restabileasca increderea membrilor si partilor noastre interesate.

  • Atitudinea si comportamentul conducerii asociatiei noastre fata de angajatii nostri.

Art. 34:

Angajarea personalului ARIES se face de conducerea asociatiei, conform structurii aprobate de catre consiliul sau director, in acord cu programul si angajamentele conducerii alese in fata adunarii generale a asociatiei.

Art. 35:

Angajarea personalului ARIES se face pe baza competentelor necesare derularii cu succes a serviciilor si altor activitati asumate de catre asociatie, in acord cu nevoile si aspiratiile membrilor nostri si in acord cu raspunderile sumate de catre asociatie fata de partenerii sai nationali si internationali si in conformitate cu codurile etice si de conduita etica ale sale.

Art. 36:

Angajatii care dau dovada de angajament si de o inalta conduita etica vor fi promovati de catre conducerea asociatiei in conformitate cu resursele asociatiei. Recunoasterea activitatilor si atitudinii angajatilor nostri fata de membri nostri si fata de partile noastre interesate pot fi constituite din promovari pe scara ierarhica cu cresterea corespunzatoare a remuneratiei, premii in bani sau obiecte, training si alte forme disponibile conducerii asociatiei.

Art. 37:

Conducerea ARIES are responsabilitatea perfectionarii permanente a resurselor sale umane in conformitate cu nevoile si competentele necesare derularii cu succes si la cele mai inalte standarde de calitate si etica a activitatilor asumate de catre asociatie.

Art. 38:

Niciuna dintre promovarile mentionate nu poate fi subiectul vreunei discriminari de orice fel. Discriminarile definite in codurile noastre etice si de conduita etica sunt interzise atat conducerii asociatiei cat si oricarui angajat al sau.

Asupra modului de informare si comunicare a asociatiei (reguli GDPR)

Art. 39:

Atat asociatia, cat si filialele sale lucreaza cu date deschise catre membri sai, sau cu date publice, in cazul ca provin de la parti interesate precum organizatii interesate in contactarea membrilor nostri, programe interne si internationale cu apeluri de interes pentru membri nostri, organizatii de clustering si networking, autoritati, sau alte organizatii interesate de activitatea noastra si a membrilor nostri, dar nenominalizate aici.

Art. 40:

Asociatia si filialele sale genereaza la randul lor date deschise si informatii de interes pentru membri sai, precum apeluri de participare la evenimente, caiete de advocacy si documente care definesc interesul membrilor.

Art. 41:

Adresele membrilor la care se vor transmite informarile de oricare fel, sunt adresele de email si adresele de contact inscrise in formularul de inscriere in asociatie si adresele mentionate de organizatie pe raspundere proprie. In cazul in care un membru raspunde pe un subiect dat,

printro persoana care nu se afla in baza de date de distributie mentionata, comunicarea pe subiectul mentionat se va face cu persoana care a raspuns la informarea respectiva, pana la finalizarea sa.

Art. 42:

Documentele, datele si informatiile de interes imediat, precum cereri de contacte si parteneriate de la terte parti, precum si cele care inseamna o informare directa, vor fi transmise prin email direct tuturor membrilor asociatiei, la adresele mentionate in formularul de inscriere sau la adrese pentru care membrii au facut o cerere scrisa.

Art. 43:

Documentele care necesita consultarea membrilor, li se vor transmite in mod direct membrilor, dar vor fi postate si pe site-ul ARIES in mod public.

Art. 44:

Pe site-ul ARIES si a filialelor sale va exista o pagina speciala cu toti membrii asociatiei atat pe site-ul principal, cat si pe site-ul fiecarei filiale in parte. Asociatia va introduce doar denumirea sau sigla organizatiei membre, si va genera posibilitatea ca informatiile pe care membrul doreste sa le introduca in dreptul numelui sau, sa fie introduse pe baza unui cod administrat de acesta.

Art. 45:

Datele si informatiile solicitate membrilor nostri pentru constituirea profilelor specifice unor cereri de exprimare de interes, constituirea cataloagelor delegatiilor, profilele aferente unor evenimente de networking si matchmaking, sau altele similare, sunt responsabilitatea membrului interesat. Lucratorii asociatiei pot da sfaturi si consultanta atunci cand constata ca unele descrieri nu corespund sau nu sunt suficiente fata de scopul propus, dar nu vor face nicio modificare documentului transmis de beneficiar fara acordul acestuia.

Art. 46:

Date sau informatii solicitate specific de o parte interesata, se vor comunica doar organizatiilor desemnate de solicitant. Doar cu acordul partilor definite mai sus, informatiile si datele cuprinse in cerere se vor transmite si altor membri.

Art. 47:

In cazul efectuarii unor sondaje, datele personale ale respondentilor nu vor apare in comunicarile asociatiei, sau in clar, in corelatie cu datele completate de acestia.

Art. 48:

Asociatia isi asuma responsabilitatea fata de membri, in corelatie cu persoanele angajate pentru a efectua munca de culegere, sistematizare si corelare a datelor, astfel incat regulile stabilite in acest cod de procedura etica sa nu fie incalcate si eventual sa genereze daune vreunui membru. In caz de defect, asociatia va lua masuri drastice impotriva celor care au incalcat codurile sale.

Asupra retelei filialelor ARIES

Art. 49:

ARIES este constituita din organizatia sa de baza aflata la Bucuresti si filialele sale. Organizatia de baza este responsabila fata de intreaga comunitate a membrilor sai, indiferent ca sunt localizati pe teritoriul alocat de adunarea generala a asociatiei unei filiale sau in alta regiune. Responsabilitatea mai sus mentionata a organizatiei de baza, rezulta in urma inscrierilor directe ale membrilor la sediul din Bucuresti si din comunicarile periodice ale filialelor asupra inscrierilor la nivel regional.

Art. 50:

Filialele ARIES sunt responsabile in primul rand fata de comunitatile membrilor din regiunile alocate de adunarea generala a asociatiei fiecareia dintre ele.

Art. 51:

Fiecare filiala este responsabila de cresterea si prosperitatea fiecarei comunitati a membrilor din regiunea alocata, comunicarea tuturor modificarilor din registrul membrilor proprii, de orice natura ar fi ele, la sediul din Bucuresti si efectuarea comunicarilor si informarilor cu membri proprii sau cei nationali, urmand cu strictete prezentul cod de conduita etica.

Art. 52:

Indiferent de regiunea de provenienta a unui membru, atat organizatia de baza, cat si filialele sale sunt responsabile sa il ajute in provocarile sale, in limitele misiunii asociatiei si a serviciilor dezvoltate de acestia.

Art. 53:

Pe langa obligatiile statutare ale organizatiei de baza si a filialelor sale, fiecare organizatie are dreptul sa-si dezvolte propriile proiecte in concordanta cu nevoile si aspiratiile fiecarei comunitati regionale.

Art. 54:

Indiferent de tipul de proiecte dezvoltate, chiar daca ele se adreseaza doar unui numar mai restrans de membri regionali sau nationali, rezultatele proiectului sunt accesibile tuturor membrilor. Asumarea responsabilitatii proiectelor de catre asociatie sau filialele sale inseamna

automat asumarea responsabilitatii de intreaga comunitate, fie ea locala sau nationala, si nu poate genera excluderi sau scindari in randul comunitatii membrilor ARIES.

Art. 55:

Regulile care guverneaza asociatia si filialele sale sunt stabilite in statutul sau si de deciziile pe care le ia adunarea generala a asociatiei, ori de cate ori se intruneste conform statutului. Pe perioada dintre doua adunari generale, deciziile se iau de catre consiliul sau director.

Art. 56:

Consiliul director al ARIES este format atat din persoane alese in cadrul adunarii generale a asociatiei, cat si din presedintii fiecarei filiale care, conform statutului, sunt vicepresedinti de drept ai asociatiei. In acest mod se stabileste un echilibru intre toate organizatiile asociatiei in luarea deciziilor.

Art. 57:

Consiliul director al asociatiei se intruneste de doua ori pe an si decide atat asupra organizatiei de baza, cat si asupra filialelor sale.

Art. 58:

Cu ocazia intrunirii consiliului director se dezbat evolutia si bunele practici dezvoltate de fiecare organizatie in parte si potentialele efecte multiplicatoare. De asemenea se dezbate adecvarea si conformitatea fiecrei organizatii la statutul asociatiei.

Art. 59:

Pe perioada dintre doua adunari generale, consiliul director poate sa ia decizii conform mandatului stabilit de adunarea generala sau de regulile stabilite in statutul asociatiei. Ca urmare, consiliul director este responsabil intre doua adunari generale ale asociatiei sa vegheze asupra indeplinirii cu strictete a regulilor si proceselor stabilite de statutul asociatiei. Doar adunarea generala a asociatiei are calitatea sa schimbe regulile stabilite in statutul asociatiei.