Logo Aries
Devino membru
Logo Aries
Devino membru
Logo Aries

ARIES susține și promovează excelența IT românească

11
Jun
2024
Știri Aries-TM
mariana

Asociația Română pentru Industria de Electronică și Software (ARIES) organizează și coordonează participarea României cu pavilion național la evenimentele de tehnologie de prestigiu începând cu anul 2007, cu finanțare de la Bugetul de Stat, prin Programul de Promovare a Exportului (PPE). ARIES este partener în cadrul PPE, prin Consilul de Export, organism din care fac parte reprezentanți ai guvernului și a patronatelor, facilitând astfel promovarea produselor și serviciilor companiilor românești pe piețele internaționale.

ARIES are onoarea de a facilita participarea companiilor românești de renume din sectorul IT la numeroase târguri și expoziții internaționale prestigioase și de mare importanță. Aceste companii sunt recunoscute pentru activitatea lor vastă și inovatoare, oferind servicii și produse IT de înaltă calitate. De asemenea, se disting prin inovație și excelență, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea sectorului tehnologic.

Pe parcursul anilor, România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de companii IT participante la târguri internaționale de tehnologie. Târguri de amploare precum CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas, MWC (Mobile World Congress) Barcelona și Las Vegas, Gitex Global Dubai, Hannover Messe, London Tech Week și Web Summit din Lisabona au avut o prezență semnificativă a firmelor românești. Totuși, nu trebuie subestimate nici târgurile mai nișate, precum IoT Solutions World Congress Barcelona, Medica Düsseldorf, Electronica Munich. Datorită cererii mari, au fost adăugate pe lista de propuneri și Web Summit Rio și Gitex Europe, despre care estimăm că vor avea un mare succes.

Prin participarea la aceste evenimente, companiile de IT din România contribuie la generarea unei valori adăugate semnificative pentru economie, prin promovarea inovației, a competitivității și a exporturilor de produse și servicii IT.

În prezent, discutăm de peste 150 de companii românești distincte care își prezintă inovațiile și soluțiile IT de calitate la aceste evenimente. Acest interes crescut reflectă dezvoltarea rapidă și competitivitatea sectorului tehnologic din România. De la start-up-uri inovative la companii mari bine stabilite, acestea au demonstrat competențe remarcabile în contextul evoluției tehnologice și al acumulării de know-how, contribuind astfel la crearea și exportul de proprietate intelectuală românească în întreaga lume.

Participanții la târgurile internaționale de profil sunt, în general, companii care activează în sectoarele de software, electronică și tehnologii generale.

Analiza Estimativă

 1. Companii de Software (50-60%)

Companiile de software tind să fie majoritare la târgurile de IT datorită diversității și rapidității cu care se dezvoltă soluțiile software. Participarea lor este susținută de nevoia continuă de a inova și de a se adapta la cerințele pieței. Un exemplu notabil de companie în acest context este AROBS Transilvania Software, una dintre cele mai importante companii de tehnologie din România, cu o prezență internațională semnificativă. AROBS a fost listată la Bursa de Valori București (BVB), marcând un moment important pentru companie și pentru sectorul IT din România. Acest fenomen reflectă maturizarea sectorului IT din România și interesul crescut al investitorilor pentru companiile de tehnologie.

Un alt exemplu relevant este compania Kinderpedia, soluția completă de management școlar și comunicare dezvoltată în România, recunoscută pe plan internațional pentru inovație și impact social, care a ajuns în finala competiției PITCH la Web Summit Lisabona 2023. Într-un triumf remarcabil, Kinderpedia a obținut primul loc în votul public, beneficiind de sprijinul a 54% dintre cei care au votat.

2. Companii de Electronică (20-30%)

Companiile de electronică joacă, de asemenea, un rol esențial în târgurile de IT. Deși sunt numeroase, ele constituie o parte mai mică din totalul participanților în comparație cu companiile de software, deoarece hardware-ul și electronica necesită cicluri de dezvoltare mai lungi și resurse semnificative. Un exemplu pertinent este Electroarges, o companie românească fondată în 1990 și recunoscută pentru calitatea produselor sale în industria electronică românească. Electroarges joacă un rol important în furnizarea de soluții electronice pentru diverse sectoare industriale și pentru consumatori.

Un alt exemplu este compania Cicor, care participă în mod regulat la diverse târguri și expoziții în acest domeniu. Cicor produce și furnizează o gamă largă de produse și servicii electronice, inclusiv soluții de fabricație electronică, componente și asamblaje electronice, precum și servicii de inginerie pentru diferite industrii. Astfel, Cicor este recunoscut pentru activitatea sa în domeniul electronicelor, contribuind la furnizarea de soluții electronice avansate pentru diverse aplicații industriale.

3. Companii din Alte Tehnologii Generale (10-20%)

În plus față de companiile specializate în software și electronică, târgurile de IT atrag și companii care activează într-o gamă mai largă de tehnologii. Participarea lor este esențială pentru diversitatea târgului, aducând idei noi și soluții interconectate. Ele contribuie la crearea unei imagini complete a ecosistemului tehnologic. Un exemplu semnificativ este DotLumen, o companie care produce ochelari pentru nevăzători și primul start-up din România care a câștigat finanțare de la European Innovation Council (Consiliul European pentru Inovare), cel mai important accelerator al Uniunii Europene pentru start-up-uri inovative. DotLumen se situează într-un domeniu care combină elemente de electronice, software și tehnologii de asistență pentru a servi nevoile specifice ale comunității nevăzătorilor.

Rezultate și Impact:

 1. Creșterea exporturilor: participarea la târguri de tehnologie a generat o creștere semnificativă a interesului și a cererii pentru produsele companiilor românești, ceea ce a dus la creșterea exporturilor și a veniturilor, în general, contribuind astfel substanțial la PIB-ul României. În acest moment, sectorul IT din România contribuie cu peste 8% la PIB, ceea ce însumează circa 13,6 miliarde euro, fiind una dintre industriile cu cea mai mare valoare adăugată din țară.
  • Consolidarea reputației: prin participarea constantă la aceste evenimente și prin evidențierea calității și inovației românești, am reușit să ne consolidăm reputația ca lideri în domeniul IT mondial.
  • Stabilirea de Parteneriate Strategice: am reușit să stabilim numeroase parteneriate strategice și colaborări cu asociații patronale omoloage și organizații din domeniul IT, deschizând noi oportunități de afaceri și extindere a pieței.

  Suntem cu toții conștienți că industria IT reprezintă un pilon fundamental pentru dezvoltarea economică a României, iar specialiștii noștri se numără printre cei mai buni din lume. Industria se dezvoltă de trei ori mai rapid decât economia – dacă în intervalul de cinci ani analizat (2015-2020), creșterea economică a României a fost de 6%, acest sector a înregistrat o creștere de 17%. Se estimează că, menținându-se situația actuală, industria poate adăuga aproximativ 17,4 miliarde euro în valoare brută la PIB în 2025. Cu alte cuvinte, industria IT din România se află într-o creștere rapidă și explozivă.

  În concluzie, participarea la târgurile de tehnologie este o componentă esențială a strategiei noastre de promovare a excelenței IT românești. Prin aceste acțiuni și manifestări expoziționale, am reușit să evidențiem calitatea și inovația produselor românești și să contribuim la consolidarea industriei IT din România. Ne angajăm să continuăm promovarea și susținerea sectorului IT românesc și în perspectiva viitoare.

  Pe pagina oficială https://romaniait.ro/, găsiți detalii, o sinteză a evenimentelor și părerile companiilor care au participat la aceste târguri internaționale.

  Te-ar mai putea interesa și...